Ha együtt megyünk az űrbe, ki fog vigyázni a gyerekeinkre?

Az elmúlt időszakban és a pandémia alatt talán a legtöbbet elemzett téma a család témaköre, ezen belül is főként az, hogy hogyan sikerült a családoknak a munka-magánélet vékony mezsgyéjén „végigtáncolniuk” eddig és milyen esélyekkel tekinthetnek a jövőbe ezután. Mi személy szerint örülünk, hogy egyre többen foglalkoznak ezzel a témával, mert ez bizonyítja, hogy bőven van támogatója az ügynek.

Indra Nooyi a PepsiCo vezérigazgatója szerint a mai gazdasági fejlettségünk ugyan lehetővé tette a nők számára azt, hogy dolgozhassanak, de a szükséges feltételek biztosításáról mintha megfeledkezett volna. A gyerekfelügyelet és az idősgondozás, a rugalmatlan munkafeltételek és a kiszámíthatóság hiánya még mindig hatalmas kihívást jelent a legtöbb családban és ez így nagyon nincs jól.
Szerinte: „egy virágzó piacon minden nőnek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy fizetett munkája legyen és ezt a társadalmi és gazdasági infrastruktúrának támogatnia kell.”
Az, ha nem foglalkozunk a munkahelyen és a családban tapasztalt nyomással – függetlenül attól, hogy melyik félnél erősebb ez a nyomás – a döntéshozatal felsőbb szintjein, nők tucatját fogja meggátolni nemcsak abban, hogy feljebb jusson a ranglétrán, hanem abban is, hogy egy kielégítő karriert futhasson be úgy, hogy kapcsolatban van és ugyanakkor anya is. Indra Nooyi úgy gondolja, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a következő generáció útját ezen a területen mi kezdhetjük el egyengetni. Nem helyénvaló a „vagy” amikor a családalapításról és a karrierről beszélünk. Annál inkább sem, mert a karrier egy befektetés mindkét szülő részéről a család jövőjének a jólétébe.

Teljesen normális másrészről az, hogy vágyunk a családalapításra és a karrierépítésre is, a gond azzal van, hogy ahogy a gyerekvállalásra terelődik a gondolkodás, a női agy elkezd másképp forogni.

Sheryl Sandberg hosszan boncolgatja a női magatartást ebben a nexusban és úgy látja, hogy amikor szóba kerül a kapcsolatban a családalapítás a férfi és a nő tudattalanul, de teljesen ellentétesen reagál. A nők reakciója általában az, hogy rögtön behúzzák a kéziféket, a férfiaké pedig az, hogy teljes sebességbe kapcsolnak.
Érthetetlen hogy miért csináljuk ezt. Már egészen kisgyermek korunkban az a legfőbb problémánk, hogy mi történik majd a gyerekünkkel, ha úgy alakul a csillagállás, hogy mindketten űrhajósok leszünk. Elég súlyos dilemma, megértünk bárkit aki hasonlóval szembesül!

Sheryl Sandberg a könyvében elmesél egy rövid történetet, ami annyira édes, hogy muszáj megosztanunk:
„Egy ötéves kislány zaklatottan tér haza az óvodából és közli anyukájával, hogy a szerelme is űrhajós akar lenni, akárcsak ő. Az anyuka megkérdezi, hogy miért jelent ez problémát, mire a kislány így felel: Azért, mert ha együtt megyünk az űrbe, akkor ki fog vigyázni a gyerekeinkre?”

Mosolygunk rajta, de ez komoly felelősség a dolgozó szülők életében, és ettől nem lehet és nem is kell eltekinteni. A fiatalok aggódnak, mert nem látják, hogy hogyan tudják majd a családot a karrierrel összeegyeztetni és ennek sok esetben az az eredménye, hogy inkább nem vállalnak gyereket. Ez a reakció Indra Nooyi szerint azon túlmenően, hogy súlyos gazdasági következményeket von maga után, hatalmas tévedés is, mert
„mindennel amit elértem, a legnagyobb örömöm a gyermekvállalás volt és nem szeretném ha a mai fiatalok erről lemaradnának, miközben vágynak rá.”

A megoldás a változásban és a változtatásban van, de ne higgyük, hogy ebben csak a munkáltatónak van feladata. A zseniális és innovatív készséggel megáldott férfi és női elme együtt képes arra, hogy megtalálja a legjobb megoldást a karrier és a magánélet egyensúlyának kihívásaira, mely mindkét szülőnek, azaz a „karrierszerető szülőnek”* kedvez.

Forrásaink:
We can’t talk about the future of work without talking about families, by Indra Nooyi: https://time.com/…/power…/6132385/future-of-work-family/
Sheryl Sandberg: Dobd be magad

*Sheryl Sandberg használja a kifejezést a „Dobd be magad” könyvében, melyet Caroline O’Connore-tól kölcsönzött