Munkakeresés – készülj a visszatérésre

Senkinek sem egyszerű, mégis előbb vagy utóbb a legtöbb anyukának vissza kell térnie a munka világába, nincs mese (bocs: az esti mese és összebújás azért még sokáig maradjon meg!).

Ha már visszatérés, nulladik javaslat: NE bízz semmit a véletlenre, tervezd meg a visszatérésedet! Nem mindegy, hogy mikor kerül be a gépezetbe az önéletrajzod és a lényegre tapintunk, az sem mindegy, hogy az önéletrajzod hogyan van összerakva és te mennyire vagy felkészült. Ha már tervezgeted, hogy visszatérnél, elkezdenél dolgozni rész vagy teljes munkaidőben és nyitott szemmel jársz, szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmed, melyek segítségedre lehetnek a megfelelő tervezésben és felkészülésben.

⏱ A. Időzíts jól!
„Mindennek megvan a tökéletes ideje”, szól a bölcs mondás, így létezik – ne nevezzük tökéletesnek – ideális időzítés a visszatérésre, ill. munkakeresésre. Ha tudod, hogy az idén visszamennél dolgozni, tervezz azzal, hogy a legideálisabb időszak az aktív keresésre (saját tapasztalataink és információ gyűjtésünk szerint) valamikor a február és április közötti, illetve a szeptember és november közötti időszak lesz. Ha ebben az időszakban küldöd el az önéletrajzod, egészen biztosan nem fogja a végeláthatatlan szabadságra/-ról jövés-menés megakasztani a folyamatot.

🎯 B. Hozd rendbe a CV-det!
A 3-5 évvel ezelőtt megírt CV ma már nem állja meg a helyét, ugyanúgy ahogy az akkor készült fotó sem.
1. Tedd rendbe a CV-det, formailag, szerkezetileg, tartalmilag. Ehhez rengeteg sablont találsz a különböző állásportálokon, melyek segítségedre lesznek a megfelelő tagolásban és a megjelenítésben is. Használd ezeket vagy legyél kreatív (még inkább: egyedi)!
2. Figyelj arra, hogy mi most a trend, mit kell beleírni, mi az, ami elhagyható. Ne feledd, fő a diszkréció, személyes adataidat, mint születési hely, idő, lakcím, családi állapot nem kötelező megadni. A pályázati anyagod a szakmai életrajzodat és ne a személyeset tükrözze.
3. Gondold végig és próbáld magadnak megfogalmazni, hogy az adott cég és pozíció tekintetében miért te lennél az ideális jelölt és fogalmazz úgy, hogy ez az információ a CV-ből már első átfutásra a munkáltatónak átmenjen.
4. Akkor is, ha külön motivációs levelet is kérnek csatolni az önéletrajzhoz, érdemes egy rövid, maximum 1-2 mondatos motivációs indoklást betenni a CV végére is. Koncentrálj arra, hogy miért lennél te az ideális jelölt, hozz személyes példát, amit a korábbi munkatapasztalatodból kiemelnél, amit szívesen csináltál és egybevág azzal, amire épp munkaerőt keresnek.

👩‍🎤C. Készülj fel az állásinterjúra!
Akkor is, ha jó kommunikációs képességgel vagy megáldva, ne akard átugrani ezt a lépést. Ha már szántál időt a fentieknek, szentelj időt a felkészülésre is. Rengeteg hasznos tippet és technikai javaslatot találsz a neten. Ne feledd, nagyon rövid idő áll a rendelkezésedre, hogy meggyőzd a munkáltatót arról, hogy te vagy az ideális jelölt. Szedd össze a gondolataidat, így biztosan nem fogod kihagyni a legfontosabb információkat. És – meglepő módon 💁‍♀️– de a TÜKÖR legyen most a legjobb barátod, azaz gyakorold el előtte a bemutatkozásodat!

Mi közben hozzuk nektek az álláslehetőségeket minden héten, úgyhogy érdemes figyelni a FB oldalunkat.

Kívánunk sok sikert a keresésben, felkészülésben és a kitűzött célok elérésében!!!💪🥳👝👠