Változáskezelés, a változások megélése – avagy hogyan viszonyuljunk a változásokhoz, miközben szalad az idő és mi magunk is változunk? Beszélgetés Danks Emesével Lotus Virág Club, amiből rengeteget tanultunk

„HA OTT VAN ELŐTTED AZ ÉLETEDBEN EGY „HEGYOMLÁS”, AZ MINDIG AZÉRT VAN OTT, HOGY MEGTANULD, HOGYAN KELL HEGYET MÁSZNI.”

Májusban sikeresen zártuk a 2022-2023-as immár 2. Oxygén Mentor programot Femme Factory Ágival és Restart_Mom Project Esztivel, melynek alkalmából Danks Emesével – vezető, rengeteg vállalatnál válság- és kommunikációs szakértő és nem utolsó sorban mentor – beszélgettünk az élet különböző ciklusairól, az egyes mérföldköveknél történő változásokról, változáskezelésről és tapasztalatokról. Emese tapasztalatai közül jó néhánnyal mi magunk is találkoztunk. A beszélgetésről a podcastfelvételt a lenti linken találjátok.

A beszélgetés alatt érintettük a munkahelyen és a magánéletben átélt változásokat és az azokhoz való viszonyulásokat és a legfőbb kérdéseket, témákat és válaszokat alább hozzuk nektek 7 pontban.

1. Mi van akkor, ha hirtelen már 14 éves korodban rá kell jönnöd, hogy „a nagy álom” már nem valósulhat meg?

Új álmot szővünk! És, ha az a célunk, hogy a legjobbak legyünk, elérjük bárhol, ha sokat dolgozunk érte, igazán akarjuk és… elhisszük, hogy képesek vagyunk erre. Így válhatott Emese príma balerina álmából kiváló kommunikációs szakember, aki a krízis helyzetekben sok helyen és sokszor a lehető legkiválóbban megállta a helyét.

Hogy korán hozzászokott a krízishelyzetekhez, az már biztos, de a változást és a változáshoz való adaptáció idejét nem magunk szabjuk meg. Mindenképpen találkozunk vele, a kérdés csak az, hogy mikor. Minden esetre, az élet nagy tanítómester és időben hozzászoktat ahhoz, amit később élnünk kell, amivel később találkozunk.

2. Hogyan készüljünk a válsághelyzetekre?

A válsághelyzeteket nem keressük, ezekbe belecsöppenünk. A mindennapok és a rengeteg információ kiszárítják az ember lelkét és mivel elszakadtunk a természettől, ami természetes módja a töltekezésnek, sokkal nehezebben is éljük meg a változásokat. Éppen ezért egyrészt jó, ha folyamatosan töltekezünk, amikor csak tehetjük, másrészt KONCENTRÁLTAN FÓKUSZÁLNUNK KELL AZOKRA A HELYEKRE, HELYZETEKRE, AMELYEK ÚJRATÖLTENEK BENNÜNKET ÉS AMELYEK EGY VÁLTOZÁST – AMELY BÁRMIKOR BEKÖVETKEZHET – SEGÍTENEK A MEGFELELŐ MÓDON KEZELNI.

3. Elképzelhető, hogy mindaz, ami velünk történik sorsszerű?

Az ember részben örökli a sorsát. A felmenőink sokat megéltek. Pszichésen – tudatosan vagy kevésbé tudatosan – ezeket az örökölt sorsokat magunkban hordozzuk. Hozunk magunkkal minimális tudást, tehetséget ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, de az élettől mindig azt kapjuk, amiben/aminek a kezelésében mi a LEGJOBBAK VAGYUNK. TÖREKEDJÜNK ARRA, HOGY AZ ITT ÉS MOST-OT ÉLJÜK MEG és foglalkozzunk kevesebbet a jövő aggodalmaival. Bármilyen életciklusban is tartunk, fontos, hogy mindig pozitívan, helyesen, jól reagáljunk. Az élet hosszú, ne akarjunk mindent egy nap alatt megoldani, dőljünk néha hátra és tekintsünk az életünkre a rendezői székből.

4. A szülés egy hatalmas változás, ami előbb vagy utóbb sok nő életébe beköszönt. A corporate világban MIKOR VAN ITT AZ IDEJE A GYEREKVÁLLALÁSNAK?

SOHA ÉS BÁRMIKOR! Ha megpróbáljuk kicsit ezt a kérdést is a „rendezői székből” nézni, teljesen más képet fogunk látni. Lehet, hogy úgy érezzük a gyermekvállalás és a munka összeegyeztethetetlenek, pont „nem a legalkalmasabb a pillanat”, de az élet mindig mindent megold. HA OTT VAN ELŐTTÜNK EGY HEGYOMLÁS, AZ MINDIG AZÉRT VAN OTT, HOGY MEGTANULJUK, HOGYAN KELL HEGYET MÁSZNI. És azért is, hogy kezdjük el azt a kardió mozgást végezni, amire ahhoz van szükségünk, hogy a hegyet megmásszuk. Előbb vagy utóbb a tüdőkapacitásunk is tágul és arra is rájövünk, hogy az az óriási hegy – valójában egy dombocska.

Minden élethelyzet más és más, de amikor eljön az idő, meg fog oldódni az a gyermekvállalás és a munkába visszatérés is – természetesen komoly és tudatos felkészüléssel (amelyben mi is mint Working Moms folyamatosan támogatunk!!!). Mindenki olyan életet és olyan gyermeket kap, amihez megfelelő erőt, kitartást, energiát is kap. Fontos üzenet, hogy az élet sok helyzetet megold magától, néha csak az a dolgunk, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, kérjünk segítséget(!) és ne essünk pánikba.

5. Hogyan tud megférni ez a fajta nyugalom és rendezői látásmód azzal, hogy mégiscsak én irányítom az életemet? Hol van ennek az egészséges egyensúlya?

Emese szerint három nagy „kihívás” van: gyermek, pasi és munkahely. Akarhatunk valamit az élettől nagyon, de ha az még nem a miénk, akár azért, mert még nem vagyunk rá felkészülve belül, – pl. nem tudjuk azt, amit szeretnék megfelelően kommunikálni a környezetünknek, azok felé, akik az adott kérdésben a döntést hozzák – nem fogjuk elérni. Ahhoz, hogy elérjük/megkapjuk azt amit szeretnénk, fontos az érettség, rátermettség, és annak az elsajátítása, hogy hogyan kommunikáljuk azt, amit szeretnénk és ami bennünk van. Nézzük meg, hogy mit sugallunk magunkról. Próbáljunk azon dolgozni, hogy a döntéshozók lássák bennünk azt, amilyen pozícióba szeretnénk tovább lépni. Legyünk őszinték önmagunkhoz – ne hazudjunk, az egész világ úgy is hazudik.

6. Az ÉN és az ÉNKE kapcsolata

Az ember az első 30-40 évében a „brandjét” építi, azzal foglalkozik, hogy megteremtse az anyagi, társadalmi, személyes biztonságát. Ennek a biztonság megteremtésnek az útján sokszor elveszítjük az „ÉNKÉ”-t. Tudnunk kell, hogy mi az ÉN és az ÉNKE között a különbség. Az ÉN az, amit kifele mutatunk, az ÉNKE az, aki bennünk mélyen van. Az ÉNKE táplálja az önbizalmadat, éppen ezért „etetned” kell, dicsérned kell önmagad, meg kell találnod azokat a töltekezési pontokat, melyek az ÉNKÉ-t táplálják. ÉPÍTSÜK AZ ÉN-T, DE MINDIG FOGLALKOZZUNK AZ ÉNKÉ-VEL!

7. Hogyan lehet jól kapcsolódni az ÉNKÉ-hez, főleg ha kicsit eltávolodtunk tőle?

Találjuk meg, hogy miről szól az ÉNKÉ-nk, lehet az segítségnyújtás, akár mentor programon keresztül, akár más típusú támogatás nyújtásán keresztül, de lehet bármi más, – amit szeretsz, ami szerettél volna lenni, ha a szüleid nem indítanak el azon az úton, amelyen jársz, amiben te, te vagy – és foglalkozzunk vele, mert attól fogjuk jól érezni magunkat. Ez azért is fontos, mert egy idő után mindannyian kiöregszünk a nagy karrier pozíciókból és jó lenne, ha tudatosan lépnénk ki a corporate világból.

„LÉGY ÖNMAGAD, A VILÁG IMÁDJA AZ EREDETIT.” Ingrid Bergman

Összességében a változás jó, de ahhoz, hogy jól éljük meg, szükséges, hogy mi magunk tisztában legyünk önmagunkkal, hogy ismerjük az ÉNKÉ-nket és tápláljuk folyamatosan, hogy legyenek olyan emberek körülöttünk, akikben megbízunk és akik ott vannak mindig, mint a szüleink, barátaink, ismerőseink, mentorok. Ha az ember végiggondolja az életét, az ÉNKE előbb vagy utóbb fontosabbá kell váljon mint az ÉN.

Azaz: Merjünk önmagunk lenni!

A podcastot ajánljuk szeretettel meghallgatásra, mely az alábbi összefoglalónál sokkal bőségesebb tanulságot nyújt! Ezúttal is köszönjük még egyszer Emesének a fantasztikus és lelkesítő gondolatokat!!!

https://podcasters.spotify.com/…/Inspirl-beszlgets…